Kossuth, Magvető, Spinoza

Egy konferencia, egy könyvújdonság és egy beszélgetés. Programajánló - blogomban örömmel adok teret kulturális és más természetű közleményeknek. Amennyiben PR-cikket jelentetne meg ezen acikkek-bekuldese.jpg Google-szempontból keresőoptimalizált webhelyen, vegye fel velem a kapcsolatot. Írjon:

 

 

 

KOSSUTH

 

A Kossuth Kiadó tisztelettel meghívja

Thomas Piketty A tőke a 21. században

című, világsikerű, közel kétmillió példányban eladott könyvét elemző, értelmező konferenciára és kerekasztal-beszélgetésre

Időpont:
2015. április 22., szerda 9.00 – 14.00 óra

Helyszín:
MTA Könyvtár és Információs Központ
(1051 Budapest, Arany János u. 1.)




A konferencia előadói:
Andor László, Bokros Lajos, Csaba László, Ferge Zsuzsa, Tóth István György
 

A kerekasztal beszélgetés moderátora:
Felcsuti Péter,
a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora
 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Surányi György, Szelényi Iván, Vértes András

A konferencia résztvevőit Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó zRt. elnök-vezérigazgatója és Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ igazgatója köszönti.

A Kossuth Kiadó április 22-én jelenteti meg a világban már vitákat kavaró, ellentétes érzelmeket kiváltó, a kapitalizmus közgazdaságtanának téziseit forradalmian új nézőpontból vizsgáló, elemző könyvet. A tőfelhalmozás, a vagyonosodás, az elszegényedés, az egyenlőtlenségek törvényszerűségeinek történelmi tablója új dimenziókat nyit meg a gondolkodásban. Az utóbbi évtizedek legnagyobb visszhangot kiváltó könyve kikerülhetetlen mindazok számára, akik érteni vagy újraértelmezni kívánják, miként jutottunk el a 21. századig.

A konferencián való részvétel regisztrációhoz és részvételi díjhoz kötött.
Kérjük, hogy 2015. április 15-ig az alábbi címre jelezze vissza részvételi szándékát:
pikettykonferencia@kossuth.hu

A konferencián való részvétel díja 14 000 Ft + áfa,
melyet az alábbi bankszámlaszámra kérünk átutalni:

Kereskedelmi és Hitelbank Rt.
10403181-31807360-00000000

Kérjük, a tárgymezőbe írja be: PIKETTY KONFERENCIA

A részvételi díj tartalmazza a magyar nyelvű könyv 1 példányát (fogyasztói ára: 8500 Ft), valamint a konferenciát záró büféebédet.


PROGRAM
 

8.30 – 9.00 REGISZTRÁCIÓ 

9.00 – 10.30 ELŐADÁSOK

Andor László közgazdász, volt EU-biztos Piketty, az euróválság és az egyenlőtlenségek

Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár Mi a fontos a világkapitalizmus fejlődésében?

Csaba László közgazdász, akadémikus Az európai közgazdaságtan esélyei

Ferge Zsuzsa szociológus, egyetemi tanár Van-e dolga a közgazdásznak az egyenlőség – egyenlőtlenség ügyével?

Tóth István György közgazdász-szociológus, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója Kapitalizmusok, vastörvények, bestsellerek és adatok

 10.30 –11.00 Kávészünet

 11.00 – 12.30 KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

Moderátor: Felcsuti Péter közgazdász, bankszakember, a könyv magyar nyelvű kiadásának szaklektora

Résztvevők: Surányi György közgazdász, egyetemi tanár, Szelényi Iván szociológus, egyetemi tanár és Vértes András közgazdász, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke

 12.45 – 14.00 BÜFÉEBÉD

 

MAGVETŐ

 

 

Megjelent Keresztury Tibor új tárcanovella-kötete,
a Temetés az Ebihalban



Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban

El sem tudjuk képzelni, mi minden megtörténhet egy HÉV-en!

Keresztury Tibor: Temetés az Ebihalban„A tíznegyvenhármas HÉV-re várunk, csupa értelmesnek látszó, jól szituáltnak mondható, ám az átmeneti megbillenésnél immár súlyosabb lecsúszás folyamatát leplezni nem tudó, megviselt alak. A gleccser jegébe tíz körömmel kapaszkodó középosztály nem túl régen még értelmiségi mivoltukra büszke tagjai, akik átálltak a biciklire, tömegközlekedésre az elmúlt évek folyamán. Először csak egyszer-egyszer hagyták otthon a tíz évnél öregebb, szétesőben levő kocsit, azután már mindig, s ennek egyáltalán nem csupán a dugók elkerülésének praktikus szempontja, hanem az üzemanyag ára volt az oka. Egykor szebb napokat látott figurák: öltözetük igényes, ám erősen megkopott, többségük évek óta nem vett magának semmit, örült, ha a gyereknek tudott. Megannyi álomtalan Aldi-kuncsaft, útban a szomatikus betegségek testre szabott változatai felé. Nincs állásuk, nem sietnek sehova. Megpróbálták, de erőfeszítéseiket nem honorálta a haza. A tévében hallható általános felvirágzás úgy ment el mellettük, mint most egy garázsmenet feliratú szerelvény - lassítás nélkül, a pofájukba sípolva durván, élesen; esélyt sem hagyva rá, hogy felszálljanak. Nincs haverfelvétel, kisgyerek.” Ez Keresztury Tibor legújabb könyvének egyik legemblematikusabb bekezdése, az írások fő helyszíne ugyanis a városi-elővárosi tömegközlekedés, hősei pedig a hol tragikusan, hol abszurd vagy épp groteszk módon elbukott hősök. A vesztesek, a jobb sorsot érdemlők, akiknek a jelenben nem osztottak lapot. Sőt, nem hogy nem osztottak, hanem még azt a néhány gyenge kártyát is kivették a kezükből. A szerző mégis úgy képes elmesélni ezeket a jellegzetes, káeurópai történeteket, hogy közben a könnyünk folyik a nevetéstől. És amin nevetni tudunk, azt már legyőztük, vagy legalábbis megszelídítettük.


Részlet a kötetből


A minap meghalt egy utastárs a HÉV-en, rosszullétből kifolyólag, ahogy a kalauznő az életben maradt utasok nem csituló érdeklődésére fogalmazott. Előbb úgy tűnt, hogy csak alszik, tette hozzá ingerülten, de amikor lefordult az ülésről a kocsi padlójára, tisztán látszott, hogy rendesen meg van halva, mert a szeme így fel volt akadva az úrnak, csak a fehérje látszott, nem ajánlom azt a látványt senkinek. Öreg vót’? – kiáltott egy néni a sarokból, mit tudom én, rivallt rá a kalauznő, mi vagyok én, miniszter, hogy mindent kéne tudnom?; meddig megy, kérdezte egy élve maradt nőtől, és dühösen lyukasztott tovább. Mindig az én műszakomban, dörmögte az orra alá: beesnek a kerekek közé ittas állapotban, levágja kezüket-lábukat, vagy szántszándékkal aláugra­nak, nincsenek tekintettel a másikra, pedig annak is van problémája!, vagy csak egyszerűen, mint ez is itt, meghalnak nekem. Mindig nálam, csak hogy írhassam a jegyzőkönyvet a szolgálat végén, ahelyett, hogy mennék a picsába, de mit érdekli ezeket, hogy családja van az embernek, meg szeretne pihenni is, már engedelmet kérek, mert sose nyolc óra a szolgálat, kérem a diákigazolványt is hozzá, hogyhogy miért?, hogy lássam!, már úgy értem, mindig több, sose kevesebb! De hát érdekli is ez ezeket!

Megjelenés: 2015. március 16.
Oldalszám: 236 oldal
Méret: 125 x 197 mm
Kötés: Keménytábla védőborítóval
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 14 3261 9


Keresztury Tibor

1962-ben született Debrecenben. 1986-tól húsz évig az Alföld szerkesztője, 2000 és 2005 között a Magyar Narancs munkatársa, 2002 óta a Litera főszerkesztője. 2006-tól 2011-ig a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt.

A Magvető Kiadónál megjelent művei
Félterpeszben. Arcképek az újabb magyar irodalomból (Magvető-JAK, 1991), Kételyek kora (2001), Bejárat a semmibe (2003), A készlet erejéig (2012), Temetés az Ebihalban (2015)

Díjai
Móricz Zsigmond-ösztöndíj (1989), A Soros Alapítvány ösztöndíja (1992), Debrecen Kultúrájáért Alapítvány ösztöndíja (1994), NKA alkotói támogatás (1995, 1998, 2002, 2005), Greve-díj (1996), MAOE Pro Literatura-díj (2000), Déry-díj (2004) Pulitzer-emlékdíj (Alkotóközösség kategóriában a litera.hu-ért – 2005), József Attila-díj (2006), Európai Üstökös-díj (2008), Alföld-díj (2011)

Fotó: Szilágyi Lenke

 

 

Spinoza Színház

 

 

Beszélgetés Csehák Judittal
Március 23. hétfő 19 óra

A közeljövő orvoslása


Kapkodjuk a fejünket mennyi minden változik manapság az orvoslás körül. Nem tudjuk kire, mire hallgassunk. Dilemmák tömkelege!  S ha betegek leszünk, nem elég a baj maga, sokszor ránk húzzák, hogy mi magunk tehetünk róla! Vajon ki és mi a felelős betegségeink kialakulásáért? Mi magunk? Vagy a szennyezett környezet és a zaklatott társadalom? Avagy éppen a civilizáció előrehaladása és ez által az életkor megnövekedése? Vagy minden inkább a gének és a hajlam játéka?  E kérdésekről beszélgetünk jövő hétfőn Csehák Judittal a Spinozában.

És vajon mivel szolgálhatjuk leginkább a saját egészségünket ? Korszerűbb táplálkozással? (Csádban egészségesebben táplálkoznak, mint Magyarországon! ). Vagy az életmód-guruk által diktált életformaváltással? Avagy az egészségipar profitérdekeit szolgáló táplálék- kiegészítőkkel? Netán a percenként az e-mail-ünkre érkező szűrőprogram-ajánlatokkal  vagy inkább azoknak éppen a megszűrésével? Hol az iránytű? Kitől kaphatunk mindezekre vonatkozóan megbízható információkat?

Vajon a gyógyításban mekkora a magunk szerepe? Hiszen egyre több gépet (vérnyomásmérő, cukormérő, stb), egyre több információt (internet) osztanak meg velünk és az orvosok is egyre jobban bevonnak bennünket az orvosi döntésekbe (demokratizálódás?). A gyógyításban továbbá mekkora szerepe a hagyományos és mekkora az egyre terebélyesedő alternatív gyógyászatnak? Vajon a közeljövően valóban megvalósul a személyre szabott gyógyászat és személyre szabott gyógyszerezés az újonnan megszerzett gén-ismereteknek köszönhetően? Ilyen és hasonló kérdésekben lesz Csehák Judit egészségügyi idegenvezetőnk jövő hétfőn. 

Spinoza Színház
1074 Budapest Dob u. 15.
Tel: 413-7488
spinozahaz@spinozahaz.hu

Pénztár:
Hétköznaponként: 14-18 óráig, előadások napján a műsor kezdetéig
Hétvégén és ünnepnapokon: az előadások előtt egy órával

 

----------------------

Ajánljuk még:

 

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!