pr marketing szolgáltatás

Autóvezetési technikák: a tolatás

tolatasHa autót veszünk, bérelünk, esetleg kölcsönzünk, akár Budapesten akár vidéken, fontos a megfelelő vezetési technika és ez nem amolyan marketing szöveg. A nonprofit cégek gyakran indítanak ismeretterjesztő reklámkampányokat, hogy az autóvezetők megtanulják a megfelelő technikákat. Sajnos ez az üzenet nem mindig ér célba, bármilyen nagy tömeghez is jut el. Most leírjuk, mi a tolatás technikája.

Az autó akár előre, akár hátra halad, mindig abba az irányba fordul az eleje vagy a hátulja, amilyen irányba a kormánykereket fordítjuk. A tolatás megkezdése előtt meg kell győződni a gépjármű mögötti helyzetről. Még beszállás előtt ellenőrizzük közvetlenül a gépkocsi mögötti helyet, ahová a vezetőülésből nem lehet rálátni. Lehetséges, hogy egy gyerek játszik ott, ezért tolatáskor mindig nagyon óvatosak és körültekintők legyünk.

Tükrök igénybevételével csak akkor tolassunk, ha nincs más lehetőségünk. Az ülésen úgy kell elhelyezkedni, hogy

  • ne akadályozzuk a kormányzást,
  • működtetni tudjuk a pedálokat
  • kilássunk hátrafelé, a hátsó ablakon.

A tolatás iránya határozza meg, hogy testünket is elfordítva a jobb vagy a bal vállunk fölött nézünk hátra. Ha valami veszélyt észlelünk, azonnal álljunk meg. e feledkezzünk meg arról, hogy tolatáskor a gépkocsi első része a tolatással ellentétes irányba tér ki. Tehát figyelmünk terjedjen ki a gépkocsi elejére is.

A tolatás általános szabályai:

  • Lassan tolassunk.
  • Minden irányba ellenőrizni kel a forgalmat, a járműforgalmat és a gyalogosokat is.
  • Óvatosan és úgy kell tolatni, hogy a gépkocsi saját forgalmi sávjában maradjon.
  • Országútra, főútvonalra és gyalogátkelőhelyekre irányuló tolatást kerülni kell.

A párhuzamos tolatás műveletei:

Tovább
Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!

A hivatásos autóvezetők munkaideje

auto vezetes szabalyHa Budapesten szeretnénk autót bérelni, sok esetben jól tesszük, ha hivatásos sofőrt is bérelünk, hiszen a nagyvárosi közlekedés veszélyes és bonyolult. Hiába próbálja a városvezetés marketing kampánya elhitetni a Budapesten lakókkal, hogy jó a közlekedés, sokkal biztonságosabb, ha profi sofőr fuvarozza az embert.Ismernünk kell azonban a sofőr munkaidejére vonatkozó szabályokat és előírásokat.

A munkaidő fogalma az autóvezetőknél

A munkaidő azt az időtartamot jelenti, amelyben a gépkocsivezető munkaviszonyából eredő kötelezettségeinek teljesítése érdekében munkát végezni köteles. Magyarország területén a munkaidővel kapcsolatos jogszabályokat a Munka Törvénykönyve ide vonatkozó paragrafusai határozzák meg.

Az autóbusz-vezető munkaideje összetettebb egy átlagos munkarendben dolgozóénál, több elemet tartalmaz, amelyek a következőek:

A tényleges munkával töltött idő

  •     a járatban eltöltött idő
  •     autóbusz napi gondozására, előkészítésére meghatározott idő
  •     téli időszakban eltöltött plusz idő
  •     egyéb javítással töltött idő.

Szolgálatban eltöltött idő

Távolléti idő

Az autóvezetők munkavégzésével kapcsolatos előírások

Pihenőidő

A vezetőnek minden huszonnégy órás időközben legalább napi tizenegy órás folyamatos pihenőidőt kell biztosítani. Ez legfeljebb hetenként három alkalommal legalább kilenc órás folyamatos pihenőidőre csökkenthető úgy, hogy a következő hétvége előtt kompenzálásként megkapja a kieső óraszámot.

Vezetőidő

A napi vezetési idő két napi pihenőidő között vagy a napi pihenőidő és egy heti pihenőidő között nem haladhatja meg a 9 órát. Heti két alkalommal ez tíz órára növelhető.

Tovább

Lehet takarékosan vezetni?

fogyassz kevesebbetSaját autót vezetünk vagy bérelt autót Budapesten fontos, hogy takarékosan, olcsón tegyük azt. Az autóvezetés esetében elsősorban a takarékos üzemanyag fogyasztásról szoktunk beszélni. Tény, hogy elsősorban a tankolás költségét, a benzinfogyasztást érzi meg a pénztárcánk. A takarékos használat fogalma azonban sokkal tágabb. és tényezői összefügghetnek az üzemanyag fogyasztással is.

Az optimális, takarékos használat alapszabálya: az autó mindig műszakilag kifogástalan állapotban legyen.

Ha így teszünk, nem kell félnünk attól, hogy SMS üzenetben kell segítséget kérnünk autószerelőnktől. A laptoppal diagnosztizált budapesti autószervizek marketing kampányaiban szereplő garancia időszakban, a kötelező átvizsgálásoknak köszönhetően, a személygépkocsi kifogástalan állapotban van. Ne felejtsük el, hogy az autót nem csak a kötelező vizsga előtt kell szervizbe vinni, bevált módszer, ha tízezer km-es motorolaj cserével egyidejűleg átvizsgáltatjuk az autót, a kezdődő hibákat kijavíttatjuk.

A takarékos vezetés ott kezdődik, hogy menet közben időnként rá kell pillantani a műszerfalra, mert az onnan kapott üzenetek segítségével megelőzhetjük a nagyobb bajt.

Talán tréfásan hangzik, de az első olyan műszer, mellyel pénzt takaríthatunk meg vezetés közben, az a sebességmérő. Az autókat többnyire úgy tervezik, hogy 90 – 100 km/h sebességnél fogyasztanak optimálisan, nem beszélve arról, hogy így megspórolhatjuk a gyorshajtásért járó büntetést is.

Gyorsításkor kerüljük a túlzottan nagy gázpedálnyomást, eltekintve a biztonság érdekében szükséges erős gyorsítást.

Folyamatos haladásnál olyan sebességet válasszunk, hogy a tempót kis gázpedálnyomással tudjuk tartani.
A takarékos fogyasztás alapszabálya: az adott sebességhez képest mindig a legmagasabb sebességfokozatban haladjunk, a kívánt sebességre lehetőleg közepes gázpedálnyomással gyorsítsunk, ezért akár kapcsoljunk vissza egy, vagy két sebességfokozattal.

A gépkocsi fogyasztását l/100 km dimenzióban mérjük, nemcsak egyszerűsége miatt, hanem azért is, mert a g/kWh fogyasztás mérésére csak laboratóriumi körülmények között, különleges berendezésekkel van lehetőség.

A l/100 km fogyasztásról pedig azt kell tudni, hogy adott sebességfokozatban annál kevesebb, minél lassabban megyünk a gépkocsival.

Tovább

Hogyan befolyásolja az alkohol és a gyógyszer az autóvezetést?

ittas vezetes marketingMinden autóvezető tudja, hogy a fékezési távolság az autó fékútja és a vezető reakcióidejéből áll össze. Ha a megfelelően karbantartott autó fékútja megfelelő is, lényeges szempont a vezető reakcióidejét befolyásoló tényező, és ez nem csupán egy marketing akció az automobilok kapcsán.

Akár 0,15 s reakcióidő-növekedés a baleset elkerülhetetlenségét okozhatja. Ennek az időnek annál nagyobb a jelentősége, minél nagyobb a gépkocsi sebessége. A reakcióidőt befolyásolja a szeszes ital és a gyógyszer fogyasztása.

A szesz a legnagyobb hatását a központi idegrendszerre fejti ki.

Az alkohol mind lélektani, mind élettani szempontból káros. Hamis biztonságérzetet és gátlástalanságot idéz elő. A lelki egyensúly felborulásának eredményeként eltolódás jön létre a tudat, a megfigyelés, az észlelés, a reakcióidő és a cselekvés összhangjában. Fokozott vezetési képességet érez az illető, pedig a valóságban a fogyasztott alkohol mennyiségétől függően az érzékszervek működésének gyorsasága és a reflextevékenység is csökken, ilyenkor hajlamos az SMS üzeneteket is elolvasni vezetés közben.

Összefoglalva tehát:

  • Az alkohol gyorsan felszívódik a vérben, és a központi idegrendszer működését akadályozza.
  • Az alkohol hatása egyénenként, de ugyanannál az egyénnél időben is változik.
  • Az alkohol gátolja a látást, amely a gépkocsivezetés alapvető feltétele.
  • Az alkohol csökkenti az idegek irányítóképességét.
  • Az alkohol a reakcióidőt megnöveli.
  • Az alkohol nem élénkít, hanem kábít.
  • Az alkohol függőséget okoz

Legnagyobb a baleseti veszély az alkoholfogyasztás utáni harmadik-negyedik órában. Fokozza a veszélyt, hogy az italfogyasztás után ennyi idővel az egyén általában józannak érzi magát. Az alkohol okozta balesetekre a rendőrség már mobil marketing útján is megpróbálta felhívni a figyelmet, de nem mindenkihez jutott el az üzenet.

Az orvosságok - gyógyszerfüggőség

Nagy gondot okoz a gyógyszerek fogyasztásának növekedése. Hatásuk az autóvezetés szempontjából vizsgálva, két nagy csoportot különböztethetünk meg:

  • élénkítő hatásúak
  • nyugtató hatásúak.

Fontos tudni:

Az a személy, aki autót vezet vagy rövidesen vezetni fog, kerülje a gyógyszerek fogyasztását, mivel veszélyesek.
Gyógyszer és alkohol – bármilyen kis mennyiségben való – együttes fogyasztása súlyos következményekkel járhat.

Gyógyszereket vezetés közben csak orvosi javaslatra vagy engedéllyel szabad szedni.

Tovább
süti beállítások módosítása