Autóvezetési technikák: a tolatás

tolatasHa autót veszünk, bérelünk, esetleg kölcsönzünk, akár Budapesten akár vidéken, fontos a megfelelő vezetési technika és ez nem amolyan marketing szöveg. A nonprofit cégek gyakran indítanak ismeretterjesztő reklámkampányokat, hogy az autóvezetők megtanulják a megfelelő technikákat. Sajnos ez az üzenet nem mindig ér célba, bármilyen nagy tömeghez is jut el. Most leírjuk, mi a tolatás technikája.

Az autó akár előre, akár hátra halad, mindig abba az irányba fordul az eleje vagy a hátulja, amilyen irányba a kormánykereket fordítjuk. A tolatás megkezdése előtt meg kell győződni a gépjármű mögötti helyzetről. Még beszállás előtt ellenőrizzük közvetlenül a gépkocsi mögötti helyet, ahová a vezetőülésből nem lehet rálátni. Lehetséges, hogy egy gyerek játszik ott, ezért tolatáskor mindig nagyon óvatosak és körültekintők legyünk.

Tükrök igénybevételével csak akkor tolassunk, ha nincs más lehetőségünk. Az ülésen úgy kell elhelyezkedni, hogy

  • ne akadályozzuk a kormányzást,
  • működtetni tudjuk a pedálokat
  • kilássunk hátrafelé, a hátsó ablakon.

A tolatás iránya határozza meg, hogy testünket is elfordítva a jobb vagy a bal vállunk fölött nézünk hátra. Ha valami veszélyt észlelünk, azonnal álljunk meg. e feledkezzünk meg arról, hogy tolatáskor a gépkocsi első része a tolatással ellentétes irányba tér ki. Tehát figyelmünk terjedjen ki a gépkocsi elejére is.

A tolatás általános szabályai:

  • Lassan tolassunk.
  • Minden irányba ellenőrizni kel a forgalmat, a járműforgalmat és a gyalogosokat is.
  • Óvatosan és úgy kell tolatni, hogy a gépkocsi saját forgalmi sávjában maradjon.
  • Országútra, főútvonalra és gyalogátkelőhelyekre irányuló tolatást kerülni kell.

A párhuzamos tolatás műveletei:

Tovább
Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!