A hivatásos autóvezetők munkaideje

auto vezetes szabalyHa Budapesten szeretnénk autót bérelni, sok esetben jól tesszük, ha hivatásos sofőrt is bérelünk, hiszen a nagyvárosi közlekedés veszélyes és bonyolult. Hiába próbálja a városvezetés marketing kampánya elhitetni a Budapesten lakókkal, hogy jó a közlekedés, sokkal biztonságosabb, ha profi sofőr fuvarozza az embert.Ismernünk kell azonban a sofőr munkaidejére vonatkozó szabályokat és előírásokat.

A munkaidő fogalma az autóvezetőknél

A munkaidő azt az időtartamot jelenti, amelyben a gépkocsivezető munkaviszonyából eredő kötelezettségeinek teljesítése érdekében munkát végezni köteles. Magyarország területén a munkaidővel kapcsolatos jogszabályokat a Munka Törvénykönyve ide vonatkozó paragrafusai határozzák meg.

Az autóbusz-vezető munkaideje összetettebb egy átlagos munkarendben dolgozóénál, több elemet tartalmaz, amelyek a következőek:

A tényleges munkával töltött idő

  •     a járatban eltöltött idő
  •     autóbusz napi gondozására, előkészítésére meghatározott idő
  •     téli időszakban eltöltött plusz idő
  •     egyéb javítással töltött idő.

Szolgálatban eltöltött idő

Távolléti idő

Az autóvezetők munkavégzésével kapcsolatos előírások

Pihenőidő

A vezetőnek minden huszonnégy órás időközben legalább napi tizenegy órás folyamatos pihenőidőt kell biztosítani. Ez legfeljebb hetenként három alkalommal legalább kilenc órás folyamatos pihenőidőre csökkenthető úgy, hogy a következő hétvége előtt kompenzálásként megkapja a kieső óraszámot.

Vezetőidő

A napi vezetési idő két napi pihenőidő között vagy a napi pihenőidő és egy heti pihenőidő között nem haladhatja meg a 9 órát. Heti két alkalommal ez tíz órára növelhető.

Megszakítások

Négy és fél órás vezetés után a vezetőnek legalább negyvenöt perces szünetet kell tartania, hacsak nem akkor iktat be pihenőidőt. Ez a megszakítás helyettesíthető két egyenként legalább tizenöt perces szünettel, amit elosztanak a vezetési idő alatt, vagy kivehetnek közvetlenül a vezetési idő után. A megszakítások nem tekinthetők napi pihenőidőnek.

Az autóvezetők pihenőidejét minden megbízható és komoly vállalkozás igyekszik betartani, és nem csak a marketingjük részeként említik.

A szakkönyvek is tartalmazzák a hivatásos autóvezetők munkaideje leírását. Az említett példán túl foglalkozzunk: autó, autóvezetés, autóbérlés, pihenőidő, szabályozás, hivatásos autóvezetés, kampány, marketing.

 

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!