Miért jár együtt az öregkorral a túlsúly?

tulsuly-idos-kor-eves.jpg

A túlsúly minden életkorban jelen lévő népbetegség Magyarországon. A problémával muszáj foglalkozni, mivel minden korosztályra nézve veszélyeket rejt magában, számos más alapbetegség kockázata nő meg, ha túlsúlyosak vagyunk.

Vannak, akik úgy gondolják, hogy ahogy telnek elfele fölöttünk az évek, annál nagyobb az esélye annak, hogy túlsúlyosak legyünk.

De mi áll ennek a hátterében? Ha megöregszünk valóban jobban elhízhatunk?

Az öregkor és a túlsúly

Kortól és nemtől függetlenül attól függ, hogy mennyire veszélyeztet minket az elhízás, hogy mennyit eszünk. Minden korban más-más a szervezetünk energiaszükséglete.Így gyerekként még 1000 kalória is elég lehet, 20-30 évesen van a legtöbb szükségünk a kalóriára, ekkor 2-3000 kalóriát is eltudunk égetni.

Idősebb korra ez ismét csökken. A kérdés, hogy tudunk-e alkalmazkodni a megváltozott igényekhez és ha eljön az ideje, akkor tudunk-e kevesebbet enni.

Mert, ha többet eszünk, mint kellene, akkor óhatatlanul el fogunk hízni. A plusz kilóktól pedig nem egyszerű feladat megszabadulni, fiatal korban és időskorban sem.

Annyi biztos, hogy ahogy idősödünk, úgy nemcsak a kalóriaszükségletünk csökken, hanem a testünk anyagcsere folyamatai is lassulnak, kevesebbet mozgunk és mindez kedvez az elhízásnak.

Tovább
Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!