Kínai autó - jó autó

Kapkodnak Kínában a kínai autókért. 5 és félmillió saját gyártású új autó fogyott idén - olvasható a hir24.hu-n. Csak márciusban a kínai autógyártók több mint 2 millió darabot értékesítettek a kereskedőknek, 50 százalékkal többet, mint februárban. A számot havi rekordként tartják nyilván. Az első negyedévben ez a szám több mint 5 millió 400 ezer autót jelentett, ami a tavalyi adatoknál 13,18 százalékkal több. Ez közgazdászok szerint nemcsak a kínai gazdasági növekedésnek és a fogyasztói bizalom megnyilvánulásának a jele, hanem a kínai középosztály erősödését is jelzi.

auto(650x433).jpg

Eközben Európában...

Történelmi mélypontra estek az autóeladások. 1990 óta még soha nem értékesítettek ilyen kevés autót az EU 27 tagállamában. Az európai autóipari szakmai képviseleti szervezet, az ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) adatai szerint februárban 795,5 ezer autót adtak el, 10,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az adatokat a hvg.hu közölte.

Németországban még a krízis által erősen érintett Spanyolországnál is nagyobb mértékben esett vissza az autóértékesítés: Németországban 10,5 százalékkal, Spanyolországban pedig 9,8 százalékkal. Franciaországban 12,1 százalékkal, Olaszországban pedig 17,4 százalékkal csökkentek az autóeladások. Az eladások januárhoz hasonlóan februárban is csak Nagy-Britanniában emelkedtek, mégpedig 7,9 százalékkal.

Magyarországon a helyzet aggasztó - mondják az autókereskedők. Az év első három hónapjában 12 559 új autót helyeztek forgalomba, ami 10 százalékkal kevesebb mint a múlt év első negyedében volt.

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!