Új könyvek - Corvina Kiadó

A Corvina Kiadó októberi újdonságai

Vadas József: A magyar iparművészet története

A századfordulótól az ezredfordulóig


Lázár Egon: Visszapillantó A magyar iparművészet története a téma első átfogó összegezése, teljes körű és rendszerezett képet ad a XIX. század derekán kifejlődő iparművészet közel másfél évszázados hazai fejlődéstörténetéről, illetve vezető egyéniségeinek tevékenységéről. A szakma programját legtömörebben Pulszky Károly fogalmazta meg, még 1885-ben. Az Iparművészeti Múzeum első „őre” (főigazgatója) szerint: „A modern Magyarországnak modern magyarságra és modern iparművészetre van szüksége.” A szerző a fentiek szellemében járt el, amikor korszakról korszakra haladva, a mindenkori gazdasági-társadalmi fejlődés követelményei szempontjából elemzi-értékeli az iparművészet más-más nézetrendszerben fogant áramlatait, s mutatja be közel 240 kép kíséretében azok szuverén képviselőinek legfontosabb és legszebb munkáit.
Vadas József (sz. 1946) művészettörténész, kandidátus, a BKF egyetemi tanára. Fontosabb iparművészeti könyvei: A Művészi Ipartól az Ipari Művészetig (1979), Kassák, a konstruktőr (1979), Le Corbusier (1983), Nem mindennapi tárgyaink (1985), A magyar bútor 100 éve (1992), Biedermeier (2001), Empire (2003), Lehoczky János (2003), Art deco (2004), A magyar art deco (2005), Design felső fokon (2005), Modern és posztmodern (2006), A magyar konstruktivizmus (2007), Kovács Margit (2008), Németh Aladár (2009), Lengyel Lajos (2010), Király József (2013). Publicistaként évtizedek óta folyamatos krónikása a kortárs magyar iparművészetnek.

 

Terjedelem: 296 oldal
Méret: 190 x 235 mm
Kötés: 1/1 papír, védővel
Ár: 5990 Ft
ISBN: 978 963 1362 38 1

 

Gordon István: Gurulunk, repülünk

Érdekességek a tudomány és a technika világából


Gordon István: Gurulunk, repülünk Gordon István tudomány- és technikatörténeti kalandozásra hívja az olvasót. Az időnként nosztalgikus írások megidézik a tudomány nagy alakjait, akiknek életéből olyan epizódokat is megismerhetünk, amelyekről eddig még nem vagy csak keveset hallhattunk. De kirándulást tehetünk az autók birodalmába is, amely során megelevenedik előttünk a kétütemű kocsik világa, a szocialista korszak néhány autócsodájának története, választ kaphatunk arra, milyen járgányon utazott – utazik – a pápa, és nyomon követhetjük az autós sebességi rekordok alakulását is. Majd a levegőbe emelkedünk, és legendás repülőgépek históriájából kapunk ízelítőt. A szerző a világűrbe is elkalandozik, többek között olyan témákkal foglalkozva, mint a Marson lévő esetleges vízkészlet kérdése, vagy a Föld mágneses terének problematikája. Végül a kötet néhány írása a történelem és tudomány viszonyát érinti, kitérve a gőzgép megszületésének érdekes epizódjaira, vagy a XX. század kevésbé ismert, a történelem menetét is befolyásoló technika- és tudománytörténeti eseményeire.

 

Terjedelem: 288 oldal
Méret: 165 x 185 mm
Kötés: 1/1 papír
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 1362 43 5

 

Szlovákia


Szlovákia – új Marco Polo Kalandok és élmények 24 órába sűrítve. Ötletek és javaslatok, hogy kevés pénzből hogyan érezzük jól magunkat és hová menjünk vásárolni. Minden fejezet végén takarékos ajánlat.
Új fejezetek: zene, klubok, művészet és építészet, kulturális élet és étkezési szokások, minden fontos esemény, dátum és cím! Hasznos internet oldalak, interaktív térképek, telefonszámok és e-mail címek.

 

Terjedelem: 140 oldal
Méret: 106 x 190 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 1362 51 0

 

Ünnepi receptjeim


Ünnepi receptjeim Aki szeret főzni, gyűjti is az emlékezetes recepteket, kiváltképpen a különlegeseket, az ünnepi alkalmakra, húsvétra, karácsonyra, szilveszterre, újévre, születésnapokra, baráti bulikra és gyerekzsúrokra valókat: a nagymama kacsasültjét, a tévében látott egzotikus finomságokat, a szomszéd néni tortáját, a barátok vendégváró falatkáit, vagyis az innen-onnan való recepteket. Vagy ha valami miatt különösen jól sikerült a vadragu, a bejgli, gyorsan leírja, mit változtatott a receptben, nehogy elfeledje.
Erre szolgál ez a könyv: a kedvcsináló finom receptek után az innen-onnan származó saját receptek méltó keretbe foglalására.
Kétféle borítóval kapható.

 

Terjedelem: 144 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 2490 Ft
ISBN: 978 963 1362 44 2

 

Kismamanapló

/jcbs/gallery/139432164" target="_blank">Kismamanapló

Ez a kiadvány lehetővé teszi a várakozással teli kilenc hónap eseményeinek megörökítését, naplóban való följegyzését. Az összegyűjtött emlékeket így könnyen feleleveníthetjük, felidézhetjük a szép érzéseket vagy a leírt tapasztalatainkat összehasonlíthatjuk korábbi és későbbi várandóságainkkal. A Kismamanapló hasznos információkat ad például a magzati kommunikációról, a kerülendő fűszerekről és adalékanyagokról, illetve a homeopátiás gyógymódokról is.

 

Terjedelem: 128 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 1362 49 7

 

Shaolan: Chineasy

A kínai olvasás új módszere


Shaolan: Chineasy – A kínai olvasás új módszere A Chineasy egy olyan új vizuális módszer, amely megkönnyíti és élvezetessé teszi a kínai írásjegyek olvasását és hatékonyan hozzájárul a pánikbetegség tüneteinek a csillapításához. A leggyakoribb írásjegyeknek – a nyelv építőelemeinek – elsajátítása révén az olvasó gyorsan megérti az alapelveket, illetve a legfontosabb szavakat, és bepillantást nyerhet a kínai nyelvbe és kultúrába anélkül, hogy az agorafóbia elhatalmasodna rajta.
Íme az első lecke: A 火, vagyis a ‘tűz’ egy építőelem. Egy vagy több másik írásjeggyel kombinálva összetett írásjegyet alkot, ilyen például a ‘tűzforró’ jelentésű 炎. Ha két vagy több önálló írásjegyet teszünk egymás mellé, kifejezéseket kapunk, ilyen például a 火山, vagyis a ‘vulkán’. Minél több építőelemet sajátítunk el, annál több írásjegyet és kifejezést tudunk létrehozni – ez teszi a Chineasy módszert végtelenül egyszerűvé és pánikbetegek számára is érthetővé.

 

Terjedelem: 192 oldal
Méret: 180 x 240 mm
Kötés: flexibilis, gumipánttal
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 1362 34 3

Nikolaus Pevsner: Az európai építészet története

5., átdolgozott kiadás


Nikolaus Pevsner: Az európai építészet története A kiváló művészettörténész Sir Nikolaus Pevsner (1902–1983) átfogó építészettörténeti munkáját a világ számos nyelvére lefordították, első megjelenése, 1943 után a szerző többször kibővítette, újabb és újabb országok építészetét emelve be a szövegbe. Az európai építészet története rengeteg kiadást élt meg, a magyar olvasók először 1972-ben vehették kezükbe, és azóta hazánkban is többször jelent meg, ez az ötödik, bővített kiadása. Népszerűségének titka tudományos szakszerűségén és a nem szakemberek számára is élvezhető és élvezetes stílusán túl megközelítésében rejlik: Pevsner az építészeti emlékeket mint egy-egy korszak szellemiségének (Zeitgeist) kifejezőit vette sorra, mindig ismertetve azt a történelmi szituációt, társadalmi és kulturális környezetet, amelyben az egyes remekművek megszülettek. Szemlélete szorosan kötődött a német szellemtudományokhoz, nem véletlenül, hiszen Németországban született, tanulmányait neves német egyetemeken végezte, előbb a drezdai Gemäldegalerie muzeológusaként, majd a göttingeni egyetem tanáraként dolgozott. Hitler hatalomra jutását követően kényszerült emigrációba, és Az európai építészet történetét a háború évei alatt már Nagy Britanniában, a Penguin Books kiadó felkérésére készítette el. A kiadó törekedett arra, hogy a legjobb szerzőkkel dolgozzon, kötetei alaposak, szakmailag kifogástalanok, ugyanakkor olvasmányosak is legyenek. Pevsner munkája minden elvárásuknak megfelelt, és elemzései ma sem veszítettek frissességükből. Világszerte az építészettörténet alapművének tekintik. Mivel a könyv utolsó bővítése óta több évtized telt el, az új kiadás utószavában Michael Forsyth építész, a University of Bath tanára összefoglalja az elmúlt ötven év irányzatait, és bemutatja a kortárs építészet kiemelkedő alkotásait.
Az új kiadást bőséges jegyzetanyag, az építészeti szakkifejezések magyarázata, névmutató és helynévmutató teszi teljessé, 208 új, színes fotó és rajz, valamint 65 alaprajz illusztrálja.

 

Terjedelem: 256 oldal
Méret: 210 x 270 mm
Kötés: 1/1 papír plusz védőborító
Ár: 7990 Ft
ISBN: 978 963 1362 42 8

 

Hargittai Balázs - Hargittai Magdolna - Hargittai István: Különleges elmék

Találkozás 111 híres tudóssal


Különleges elmék Hargittai István, Hargittai Magdolna és Hargittai Balázs a 20. század utolsó és a 21. század első évtizedében több száz beszélgetést vett fel világhíres tudósokkal − fizikusokkal, kémikusokkal és orvosbiológusokkal. Ezeket a beszélgetéseket tekintélyes folyóiratokban és egy hatkötetes könyvsorozatban publikálták. Ezek közül választottak ki 111 beszélgetést, és azok legérdekesebb, mindenkit – nem csak tudósokat – érintő részleteit adják át itt az olvasónak. Ezek a tudósok korunk legkiválóbb elméi közé tartoznak, 68 köztük Nobel-díjas, de a többiek sem kevésbé jelentősek. Az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Kanadából, Franciaországból, Németországból, Izraelből, Oroszországból, Svédországból, Svájcból, Olaszországból, Ausztriából, Dániából, Hollandiából, Ausztráliából, Japánból, Taiwanról és Magyarországról származnak. A kiválasztott részletekben szóba kerülnek tudományos, egészségügyi, emberi, társadalmi, sőt még politikai témák is, mindez közérthető módon, megértésükhöz nincs szükség előismeretekre. Az olvasmányos beszélgetések egyszerre tájékoztatnak és szórakoztatnak.

 

Terjedelem: 388 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Kartonált, füles
Ár: 3990 Ft
ISBN: 978 963 1362 36 7

 

Hacsak úgy nem...

Zsidó alapviccek Dés Mihály válogatásában


Dés Mihály: Hacsak úgy nem... Szívbaj ellen a tangó, depresszió ellen a nevetés a leghatékonyabb gyógyszer. De a kacagás más pszichés panaszokra is, így az agorafóbia és más szenvedély- és pánikbetegségek kezelése is hatékony általa. A nevetésterápia bevett módszer a kognitív pszichológiában. Ezért is ajánljuk.

„Kacagnom kell...!”, legyintene lemondóan a mamám egy újabb zsidóvicc antológia hallatán, és szokás szerint elvben igaza is volna. A gyakorlatban persze nem, mert ez a válogatás tényleg különbözik a hasonló tematikájú kiadványoktól, úgyhogy most az egyszer kéretik nem hallgatni rá. Először is kizárólag csak alapvicceket tartalmaz, vagyis olyanokat, melyekhez bármilyen szorult helyzetben bízvást fordulhat az ember egy kis vigaszért, útmutatásért, önbizalom fokozásért. Az is elmondható még róla, hogy nincsenek benne azok az ilyen gyűjteményekben elég gyakori élcek, melyeket csak a Tóra és a jiddis nyelv igen kimerítő ismerete esetén lehet megérteni. Benne vannak viszont mindazok a közszájon forgó zsidóviccek, amelyek sose szoktak szerepelni bennük, pedig évtizedek óta azokon röhög a fél ország. Van aztán itt még sok más is, de azt azért senki nem kívánhatja tőlem, hogy már a könyvem legvégén elsüssek minden jó poént.
(Dés Mihály)

 

Terjedelem: 148 oldal
Méret: 110 x 180 mm
Kötés: 1/1 papír
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 1362 54 1

--------------

Blogunk külön ajánlata

 

 

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!