Magvető, Corvina, Athenaeum

Könyv, könyvek - Ünnepi Könyvhét Budapesten - könyvújdonságok - ajánló

Napéjegyenlőség – a Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek premierje



Időpont:
2015. június 5. péntek 19 óra

Helyszín:
Radnóti Színház (1065 Budapest, Nagymező u. 11.)

2015-ben is szeretettel várjuk – a hagyományokhoz hűen és egy korszak lezárásaként is – a Magvető Kiadó Ünnepi Könyvhétre megjelenő köteteinek premierjére. Napjaink magyar irodalmának legfontosabb és legizgalmasabb szerzői idén is ekkor és itt olvasnak fel első alkalommal vadonatúj műveikből. A közönség ezen az esten szöveg-közelről találkozhat kedves szerzőivel. A nyomdából érkezett friss példányok pedig a helyszínen dedikáltathatók.

Fellépnek: Danyi Zoltán, Esterházy Péter, Kenedi János, Kiss Noémi, Kollár-Klemencz László, Krusovszky Dénes, Marno János, Nádasdy Ádám, Potozky László, Sirbik Attila, Spiró György, Szvoren Edina

Rakovszky Zsuzsa, Kenedi János valamint Pilinszky János műveiből Szávai Viktória és Gazsó György olvas fel

Közreműködik: Fenyvesi Márton (gitár) és Dés András (ütőhangszerek)

Az est házigazdája: Bálint András és Szegő János

Jegyek válthatók: 1065 Budapest, Nagymező u. 11., (06-1) 343-6792, 321-0600/112

 

A Corvina Kiadó könyvheti újdonságai és programjai

Csiffáry Gabriella: Szétrajzás

Híres magyar emigránsok kézikönyve


 Kötetünk az elmúlt évszázad magyar emigráns értelmiségének kíván emléket állítani. Európának ebben a szegletében gyakran működtek olyan politikai erők, melyek a tanult emberek ezreit üldözték el hazájukból. Voltak, akik politikai okokból, s voltak, akik a jobb élet reményében hagyták el az országot. Gyűjteményünkben a nagyvilágba szétrajzó írók, színészek, művészek, filmes szakemberek és tudósok emlékeznek vissza eredetükre, felmenőikre, gyermekkorukra, iskolai éveikre, s mindarra, ami az anyaországhoz kötötte őket. Vallomásukat életükhöz fűződő dokumentumokkal és fényképekkel tesszük hitelesebbé és árnyaltabbá. Olyan világhírű, az egyetemes és a magyar kultúrában meghatározó szerepet játszó egyéniségek szerepelnek a kötetben, mint Joseph Pulitzer (Pulitzer József), Max Reinhardt (Max Goldmann), Leslie Howard (Leslie Howard Steiner), Paul Newman (Paul Leonard Newman), William Fox (Fuchs Farkas), Michael Curtiz (Kertész Mihály), Sir Alexander Korda (Korda Sándor), Andre Kertesz (Kertész Andor), Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző), Eugene Zador (Zádor Jenő), Joseph Kosma (Kozma József), Miklos Rozsa (Rózsa Miklós), Joseph Galamb (Galamb József) és Ladislao José Biro (Bíró László József).

Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa több évtizede kutatja és publikálja a magyar szellemi élet jeles képviselőinek írásos emlékeit. A szerző eddig megjelent tizenhárom kötetének történeti forrásanyaga jórészt közgyűjteményekben lévő hagyatékok és feltáratlan kéziratos anyagokból került ki.

 

Terjedelem: 484 oldal
Méret: 160 x 230 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6265 7


line

Király Erzsébet: Kedves Naplóm! Egy munkásasszony emlékei

„Mindenesetre az élettől citromot kapok, melyből megpróbálok limonádét csinálni.”

 „Csupa paradicsom az élet, csak ehetetlen. Ez a rendszer bogáncsot termel, fojtogató gyomokkal vagyok körülvéve, mely a halálba taszít. Szétmállasztanak, mint óceán hullámai az erős sziklát.”

Páratlan értékű személyes vallomást tart kezében az olvasó. A nagyobbrészt visszaemlékezésként, kisebbrészt naplóként papírra vetett írás szerzőjének zaklatott élete a 20. század második felének ismeretlen társadalmi világába nyújt betekintést. Király Erzsébet, a törvénytelen születésével egy életre megbélyegzett elbeszélő aki csak sokára tudja meg, mi valójában az eredeti neve, ki az anyja és kik a testvérei, munkásnőként kezdi felnőtt életét, majd vendéglátó-ipari alkalmazottként folytatja azt. Az 1990-es évek derekán kelt visszaemlékezésében Király Erzsébet megejtően őszinte, nemegyszer megrázó beszámoló keretében meséli el rendezetlen életét, amit a saját lakás és család tartós hiánya mindig összezilál. Nem hiányoznak hősünk életéből az apró örömök sem, melyeket ez a társadalmi mélyvilág nyújthat számára. Király Erzsébet idősebb korában, kissé megállapodva, 2001-től kezd naplót vezetni. Amíg a memoárban a cselekményességre esik nagyobb hangsúly, a naplót többnyire az elmagányosodás okozta lelki töprengések töltik ki. A remek íráskészséggel megáldott memoár- és naplószerző szövegét Grexa Izabella fedezte fel és teszi közzé értő tanulmány és gondos jegyzetek kíséretében. A szövegközléshez a Király Erzsébet hagyatékában fellelt fényképanyag és számos eredeti dokumentum fotokópiája társul. A szocializmus korának szegénysége és kisemberi világa tárul fel a dokumentum értékű elbeszélés jóvoltából. Igazi felfedezés Király Erzsébet írásos és képi hagyatéka.
Gyáni Gábor

 


Terjedelem: 304 oldal
Méret: 137 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6253 4


line

Sümegi György: 1956 plakátjai

1956-2006


 „Ávósnak nincs irgalom!”
„Menjenek az oroszok a Kárpátokon túlra!”
„Ki a kormányból a Rákosi-rendszert is kiszolgáló szovjet talpnyalókkal!”

Ilyen és ehhez hasonló feliratok jelentek meg 1956 lázas napjaiban a pesti utcákon – plakátokon és röplapokon, követelve a magyar függetlenséget, a megszálló szovjet csapatok kivonulását. A forradalom mindennapjaihoz szervesen hozzátartoztak az ilyen utcai falragaszok, képes üzenetek, ábrákkal illusztrált gúnyrajzok, kézi készítésű plakátok. Ezek sokszor művészi színvonalon készültek, ma azonban szinte teljesen ismeretlenek, ugyanúgy, ahogy a forradalom bukása után 1956-tal foglalkozó, természetszerűleg külföldön készült munkák is. A forradalom leverését követően Magyarországon évtizedekig nem születhettek hasonló művek, hiszen mindenfajta, 1956-ra való utalás (szöveges és képi egyaránt) tiltott volt – és ha mégis megtörtént: éberen figyelték és megtorolták –, így csak a rendszer lassan lazuló évtizedében, az 1980-as évek második felében, ellenzéki szereplők munkálkodásában, a forradalom harmincadik évfordulóján, majd Nagy Imre mártír miniszterelnök és társai újratemetése előtt és a 301-es parcellába tervezett emlékműpályázatkor születhettek ilyen témájú alkotások.

 

Terjedelem: 164 oldal
Méret: 165 x 235 mm
Kötés: Kartonált
Ár: 4990 Ft
ISBN: 978 963 13 6297 8


line

Bartók László: Egy hadfi naplója


 „Valahogy elszakadtunk egymástól, mi a fronton lévők és az itthoniak, nemigen értettük meg egymást, és szívesen gondoltunk azokra, akiket künn hagytunk, és elég könnyen beletörődtünk abba, hogy vissza kell mennünk a sok szenvedést és apró örömöket megosztó bajtársak közé, ahol nincs láncolás és dőzsölés, hanem életveszélyes, kemény férfimunka folyt.”

Így vall visszaemlékezésében Bartók László az első világháború hatására benne kavargó ellentmondásos érzésekről. Mégis, sokkal inkább tekinthetünk e könyvre úgy, mint a háború mindennapjairól készített útirajzra, amelyet a (dél-tiroli, erdélyi) tájleírások és a visszaidézett számos kis történet (például kirándulásokról, városi sétákról, vidám társaságokról) tesznek igazán élvezetes olvasmánnyá. Éppen ezért azok számára is tanulságos lehet a mű elolvasása, akiket az olasz front hadi eseményei mellett az is érdekel, hogy miként látta egy tanítóból lett közkatona azokat a városokat, tájakat és embereket, akiket a háború folytán megismert.

 

Terjedelem: 108 oldal
Méret: 110 x 180 mm
Kötés: Keménytáblás
Ár: 1990 Ft
ISBN: 978 963 13 6252 7


line

Léner Péter: Pista bácsi, Tanár úr, Karcsi

Színházi arcképek: Egri István, Marton Endre, Kazimir Károly


 

 Léner Péter rendező, a József Attila Színház volt igazgatója új könyvében ismét tanúbizonyságát adja, hogy alaptulajdonsága a ritka erény, a pályatársak, a kollégák, a „másik ember” iránti figyelem. Három pályaképet rajzol meg a XX. század második felének magyar színháztörténetéből: Egri István, Marton Endre és Kazimir Károly életét és munkásságát foglalja össze és menti meg a méltatlan feledéstől. A mesternek, kollégának és atyai barátnak tekintett három jelentős rendező, a kor viharaiban, a kor szorításában és sokszor a kor ellenében megszülető életművét árnyaltan, szépítés nélkül és nagy empátiával mutatja fel. Nemcsak azokhoz az olvasókhoz szól, akik ismerték és szerették a három mester munkáit, hanem azokhoz is, akik egy múló korszak színháztörténetéről, a színházban eltöltött életek kudarcairól és sikereiről, a színházi pálya értelméről és szépségéről szeretnének többet tudni.

 


Terjedelem: 272 oldal
Méret: 130 x 197 mm
Kötés: Füles kartonált
Ár: 2990 Ft
ISBN: 978 963 13 6301 2


line

A Corvina Kiadó tisztelettel meghívja Önt

Léner Péter:

Pista bácsi, Tanár úr, Karcsi
Színházi arcképek: Egri István, Marton Endre, Kazimir Károly

című könyvének bemutatójára.


Időpont: 2015. június 4. csütörtök, 16:00


Helyszín: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
Cím: Budapest, V. kerület, Szervita tér 5.

A szerzővel Koltai Tamás beszélget.



line

Dedikálások a Vörösmarty téren, a Corvina/Líra standnál (51.):


Június 6. szombat
14:00 Frank Júlia
15:00 Csiffáry Gabriella
16:00 Horváth István – Heltai András
17:00 Koltai Tamás – Lázár Egon – Léner Péter

Június 7. vasárnap
14:00 Grexa Izabella
15:00 E. Kovács Péter
16:00 Sümegi György

 

-------------

Az Athenaeum Kiadó újdonságai

 

Hercsel Adél AnyukaLand könyvbemutató és bábjáték


Sok szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt Hercsel Adél író, újságíró AnyukaLand című könyvének bemutatójára, május 30-án 16 órától az Allee Bevásárlóközpontban található Libri könyvesboltba. (I. emelet)

A szerzővel Németh Róbert újságíró, zenész, apuka fog beszélgetni. 17 órától a Zsufa Egyszemélyes Bábszínház interaktív asztali bábozás előadását tekinthetik meg, melyre szeretettel várunk kisebbeket-nagyobbakat is!

A Zsufa Egyszemélyes Bábszínház (ZSEB) előadásain az asztal lapja a világ, ahol sorsok dőlnek el, csoda csodát követ, és mindig győz a jó a rossz felett. Interaktív játékról van szó, ahol a kis nézők reakciói befolyásolják, alakítják a történéseket, miközben remekül szórakoznak.

Az előadás címe HOLNEMVOLT MESÉK

 

Hercsel Adél

AnyukaLand – Fergeteges bébinapló mókás kedvű szülőknek

Az anyukák élete csupa játék és mese, nem igaz?
Hercsel Adél bébinaplója muris szituációkkal, kacagtató röpke párbeszédekkel mutatja be azt a különös univerzumot, amit csak egy anya ismerhet.
Kismamáknak, kezdő és gyakorló szülőknek igazi csemege ez a bűbájosan illusztrált kis kötet, mely egyszerre poénos ajándékkönyv és parádés aranyköpések gyűjteménye.

--------------

Honlapok optimalizálása - Google keresőoptimalizálás - pr marketing Budapest - könyv ajánló - irodalom - könyvkiadás, weboldal optimalizáció

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!