Autós navigációs rendszerek „GLONASS”

gonets glonass sms.jpgA közlekedés és autóvezetés szerves részévé vált a műholdas helymeghatározásra épülő navigációs szoftverek használata. Európában a helymeghatározás két műholdrendszer segítségével érhető el: GPS és GLONASS.

A GPS rendszert, mely az okostelefonokban is megtalálható navigációs szoftverek számára szolgáltat adatokat, Amerikai vállalat építi és fejleszti, míg a GLONASS rendszert az orosz űrhivatal építi ki. Európa földrajzi adottságai miatt Magyarországon az utóbbi rendszer műholdjaira jobb a rálátás, ezért pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé.

A helymeghatározó rendszer műholdjai alapvetően eltérnek az egyéb műholdaktól. Elsődleges feladatuk nem a szokásos, kommunikációs csatornák fenntartása, sms és egyéb üzenetküldés biztosítása, hanem kizárólag a helymeghatározó eszközök számára történő adatküldés.

A korábbi okostelefonokban, autós navigációs eszközökben csak a GPS rendszer volt elérhető, de értelemszerűen hatékonyabbal az olyan eszközök, melyek mindkét rendszer adatait képesek felhasználni.

Az orosz űrügynökségtől tömegesen érkező üzenetek egyértelművé tették, hogy a következő években még nagyobb fejlesztések várhatóak. 2018-ig lecserélik a rendszert a modernebb GLONASS-2 szatellitekre. A modernizálás végső soron kényszerűségből történik, mivel az Európai Unió szankciói miatt Oroszország nem kaphat külföldi alkatrészeket az új műholdakhoz. A GLONASS K-2 műholdak teljes egészében orosz alkatrészekből épülnek fel.

Érdekesség, hogy a navigációs célokat szolgáló szatellitek élettartama 7-10 év, ezért is volt életbevágóan fontos, hogy Oroszország saját műholdtípust fejlesszen ki. A kommunikációs célokat megcélzó, üzenetek továbbítását végző műholdak tömeges élettartama ennél nagyobb.

Az autósok számára a legfontosabb, hogy rendelkezésükre áll alternatív navigációs rendszer.

Fordítsunk nagyobb figyelmet arra, hogy milyen autós navigációs rendszerek vannak, például a „GLONASS”. E mellet olyan szavakkal is foglalkozhatunk, mint autó, autós navigáció, GLONASS, GPS, GPS navigátor és sms üzenet küldés.

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!