Személyautók felépítése: ajtók és ablakok

auto ablakMit jelent a biztonsági üveg?

Az ajtók és ablakok a személygépkocsi karosszéria belsejének a külvilággal való kapcsolatához szükségesek. Az ajtók számát és elrendezését a forgalmi igények szabják meg.

Az ajtók zárását az autóknál kilincsszerkezettel vagy fogaskerék reteszes zárral oldják meg. A korszerűbb fogaskerék reteszes megoldásnál az ajtón levő fogaskerék becsukáskor végig fordul az ajtókeretre szerelt fogaslécen. A fogaskerék visszaforgását meggátolja egy belül elhelyezett rugós nyelv. Nyitáskor a rugós nyelvet húzzák ki a forgás gátló szerkezetből.

A városi buszok ajtóinak működtetésére a vezetőfülkéből vezérelt sűrített levegőt alkalmaznak.

Az autók ablakait biztonsági üvegből készítik, nehogy az ütközéskor széthulló üvegszilánkok a bennülőket megsebezzék. A biztonsági üvegek egy- vagy többrétegűek lehetnek.

Az egyrétegű hőkezelt üveg törés esetén a benne levő feszültség következtében mély sebet nem ejtő szilánkokra robban szét. A többrétegű ún. szendvics üvegben az üvegrétegek közé celluloid vagy műanyagréteget ragasztanak. Ez a biztonsági üveg ütésre nem hull szilánkokra, csak hálószerű repedések keletkeznek benne, így az autóban utazók nem sérülnek meg.

Az ajtók felfüggesztését, a zárak és ajtóműködtető berendezések állapotát rendszeresen ellenőrizni kell.
Az ajtók kifogástalan működése nagymértékben függ az ajtószárnyak beállításától. A sarokpántok mozgatásával végezhető el az ajtók beállítása.

Az autók cárjainak rendszeres kenésére és zsírozására oda kell figyelni, különösen a téli időszakban.

Személyautók felépítése első lépésben: ajtók és ablakok röviden. További érdekes témák: autó vétel, autóbérlés okosan, biztonságos járművezetés mindenkinek, vezetés egyszerűen.

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!