Vízhajtású elektromos autó?

Vizet elégetni? Aki tanult fizikát, kémiát, jól tudja, hogy a víz oxigénre és hidrogénre bontása energiaigényesebb, mint a két gáz elegyének, a durranógáznak a felrobbantásával nyerhető energia. Azért a vízhajtású elektromos autót sem lehet csak úgy, hogy vizet töltünk egy autóba és menjen - nem lehet megcsinálni, de a vizet, mint segédanyagot különböző formákban fel lehet használni. Részben vízzel működő elektromos autót készített egy izraeli kutatócsoport. A hatótávolság 1600 kilométer. Sokan szidják az elektromos autókat amiatt, hogy rendkívül kicsi a hatótávolságuk, nehézkes a töltésük, és egyébként is, az egész villanyautózás jelenleg egy nagy macera. Egy izraeli kutatócsoport most azt állítja, hogy áttörést ért el az úgynevezett fém-levegő akkumulátorok előállításában, ez a technológia pedig megoldást nyújthat a villanyautók összes kínjára.

autós vízkezelés

 A Phinergy társaság már működőképes prototípust is készített, egy Citroën C1-est épített át elektromos, alumínium-levegő akkumulátoros hajtásúvá. Az alumínium-levegő akkumulátor valójában csak egy segédberendezés, nem a hajtómotorhoz, hanem az azt tápláló, hagyományos lítium-ion akkumulátorhoz kapcsolódik, és azt táplálja energiával. A mindössze 25 kilós alumínium-levegő akkumulátor az izraeliek szerint 1600 kilométeres hatótávolságot biztosít, az alumínium ugyanis kilogrammonként 8 kWh energiát képes tárolni.

A könnyűfémből a levegő oxigéntartalmának felhasználásával keletkezik alumínium-oxid, az eljárás során pedig elektromos energia szabadul fel. A többek között ezüstöt tartalmazó katalizátor mellett zöld fertőtlenítő klór-dioxid nem, de víz kell a reakcióhoz, és az izraeliek állítólag éppen ebben értek el áttörést: sikeresen oldották meg a szén-dioxid kizárását a folyamatból. A Phinergy azt állítja, hogy már meg is állapodott egy nagy gyártóval a technológia átadásáról, 2017-ben jelenhet meg sorozatgyártásban. Reméljük tényleg megvalósul.

Írta: pr marketing webszolgálat Szólj hozzá!